top of page
Foto van schrijverclimate conscious

Wat kan jij doen?


Ondanks wat de overheid vaak doet vermoeden, doet iedere individuele actie er wèl toe. Hou wel in je achterhoofd dat overheden en bedrijven ook hun verantwoordelijkheden moeten opnemen en dat jij als individu hen daar toe kan oproepen.

Hierna volgen enkele tips waar je al mee kan starten om een positieve invloed te hebben! We geven ook enkele links mee indien je zelf al wat extra informatie wil opzoeken. Heb je zelf tips of vragen? Twijfel dan zeker niet om ons te contacteren.

 

1. 10 klimaatacties die werken - Pieter Boussemaere

Pieter Boussemaere, docent Klimaat- en Wereldgeschiedenis aan Vives Brugge, schreef het boek 10 klimaatacties die echt helpen. Het boek levert veel informatie over wat jij als individu kan doen. De acties zijn hier te vinden en hebben wij hieronder even op gelijst.

Belangrijk is het verschil tussen de persoonlijke en de collectieve acties. Wees je ervan bewust dat jouw acties wel degelijk het verschil maken, iedere aankoop die je doet is een kans om het bedrijf waarin jij gelooft te steunen, maar daar blijft het niet bij. Start het, soms wat moeilijke, gesprek over klimaat met je familie, vrienden, collega’s… Roep de overheid op tot actienemen, tot het nakomen van hun beloftes beschreven in het Parijsakkoord.

Figuur 1: 10 klimaatacties die werken (Boussemaere, n.d.)

 

2. Klimaatactivist? - Luisa Neubauer

Luisa Neubauer is een Duitse klimaatactiviste en legt in haar inspirerende TedTalk uit wat volgens haar een klimaatactivist is. Wij zijn alleszins helemaal akkoord! Klik hier en bekijk haar TedTalk zelf.

Hieronder vind je haar citaat zowel in het Engels als het Nederlands. (“Luisa Neubauer: Why you should be a climate activist | TED Talk,” n.d.)

“Climate activists can be everyone. Everyone who wants to join a movement of those who intent to grow old on a planet that prioritises us, protection of natural environment and happiness and health for the many over the destruction of the climate and the reckoning of the planet for the profits of the few. And since the climate crisis is affecting every single path of a social, political and a private life, we need climate activist everywhere.”

“Iedereen kan klimaatactivist zijn. Iedereen die wil aansluiten aan een beweging van mensen die de intentie heeft om oud te worden op een planeet die prioriteit geeft aan ons, die het leefmilieu beschermt en het geluk en gezondheid van de meerderheid waardevoller inschat dan de afbraak van het klimaat en de planeet voor de enkelingen. En aangezien de klimaatcrisis invloed heeft op ieder pad van het sociale, politieke en private leven, hebben we overal klimaatactivisten nodig.”
 

3. Klimaatzaak: de rechtszaak waarbij iedereen wint - burgeractie

In 2014 startten 11 bezorgde burgers de vzw Klimaatzaak op. Op deze manier willen ze de vier Belgische overheden een ambitieus klimaatbeleid afdwingen, aangezien België z'n internationale beloftes niet nakomt. 58 586 burgers voeren deze rechtszaak. Aansluiten bij de rechtszaak lukt niet langer, maar je kan wel nog medestander worden. Zo toon je dat je achter hun boodschap staat! Klik hier om meer te weten te komen over vzw Klimaatzaak.

 

4. Hoe verandert jouw stad/land mogelijks tegen 2070? - National Geographic

Klik hier om naar een simulatie te gaan, gemaakt door National Geographic. De site legt, in het Engels en visueel, uit wat de klimaatverandering kan betekenen. Je kan zelf steden invullen en al scrollend ontdekken hoe het klimaat in die regio zal verschillen tegen 2070, als de uitstoot blijft toenemen.

 

5. Welke gebieden worden overstromingsgebieden? - Climate Central

Klik hier om te zien welke gebieden, wereldwijd, overstromingsgebieden kunnen worden. Je kan zelf 'spelen' met de hoeveelheid zeespiegelstijging en welke periode je bekijkt. In een artikel van 3 september 2020 wordt gesproken over een stijging van 1 meter tegen 2100, voor België. Er zijn zelfs voorspellingen voor een stijging van 3 meter of meer! Belangrijk bij deze kaartjes is het feit dat er geen rekening gehouden wordt met eventuele dijken of andere maatregelen, maar dat er uitsluitend gekeken wordt naar de hoogteligging. Klik hier voor het volledige artikel, waarbij twee universiteitsprofessoren duidelijk uitleggen wat het probleem juist is.

 

6. Eerste hulp bij klimaatverwarring - Pieter Boussemaere

Op deze facebookpagina vind je een gefundeerde uitleg over de klimaatverandering, maar ook over de aanpassingen van de energiefactuur, over acties die genomen worden en meer. De facebookpagina wordt beheerd door Pieter Boussemaere, de schrijver van het boek 10 klimaatacties die werken (zie punt 1). Zo heb je steeds duidelijke informatie bij de hand en dat van een docent!

 

7. Climate Conscious

Voor concrete tips zoals lokale winkels of merken die net dat stapje meer zetten, kan je terecht op onze pagina! We posten regelmatig tips en tricks om je individuele uitstoot zo klein mogelijk te maken. Dit doen we zowel op Instagram als op Facebook. Tot binnenkort?

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
Post: Blog2 Post
bottom of page